Infeksi parasit dalam kalangan penerima transplan renal di Hospital Kuala Lumpur - Hartini Yusof,; Mohamed Kamel Abd. Ghani, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Suatu kajian irisan lintang dengan pensampelan purposif telah dijalankan untuk menentukan kadar prevalens infeksi parasit iaitu Cryptosporidium parvum (C. parvum), Giardia intestinalis (G. intestinalis), Blastocystis hominis (B. hominis) dan Strongyloides stercoralis (S. stercoralis) di kalangan 171 orang pesakit renal kronik di Hospital Kuala Lumpur (HKL). Subjek kajian terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu 138 orang penerima transplan renal (postransplan) dan 33 orang dari kumpulan pratransplan. Di dalam kajian ini, prevalens infeksi parasit turut dikaji dari aspek bangsa, jantina, kumpulan pesakit renal dan tempoh postransplantasi renal. Peringkat oosista C. parvum dan sista G. intestinalis dikesan melalui teknik pewarnaan imunofluoresen manakala kaedah kultur ‘Sand Charcoal’ pula diaplikasi bagi mengesan kehadiran helmin S. stercoralis di dalam feses pesakit. Hasil kajian menunjukkan kadar prevalens protozoa C. parvum, G. intestinalis dan B. hominis di kalangan pesakit postransplan adalah masing-masing 18.1%, 10.9% dan 22.5% manakala pesakit pratransplan tiada yang terinfeksi. Keputusan turut menunjukkan kedua-dua kumpulan pesakit adalah bebas daripada infeksi S. stercoralis. Di samping itu, kajian ini juga menunjukkan hubungan antara tempoh postransplantasi dan corak prevalens infeksi parasit tidak signifikan, walau bagaimanapun, berlakunya pernurunan kadar prevalens C. parvum dan G. intestinalis selepas 6 bulan transplantasi renal dijalankan.