Plasma darah dalam makanan daripada perspektif Islam dan Sains

Makanan dan minuman yang halal dan baik merupakan tuntutan dalam Islam. Pada zaman serba moden ini, timbul kebimbangan terhadap status halal plasma darah yang digunakan secara meluas terutamanya dalam industri makanan. Objektif penyelidikan ini ialah untuk mengkaji kegunaan, kebaikan dan keburukan p...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim, Nur Asmadayana Hasim, Rizafizah Othaman, Mohammad Zaini Yahaya, Rozida Khalid, Muhammad Adib Samsudin, Diani Mardiana Mat Zin
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2017
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/11536/
http://journalarticle.ukm.my/11536/
http://journalarticle.ukm.my/11536/1/15%20Mohd%20Izhar%20Ariff.pdf
id ukm-11536
recordtype eprints
spelling ukm-115362018-04-10T09:49:16Z http://journalarticle.ukm.my/11536/ Plasma darah dalam makanan daripada perspektif Islam dan Sains Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim, Nur Asmadayana Hasim, Rizafizah Othaman, Mohammad Zaini Yahaya, Rozida Khalid, Muhammad Adib Samsudin, Diani Mardiana Mat Zin, Makanan dan minuman yang halal dan baik merupakan tuntutan dalam Islam. Pada zaman serba moden ini, timbul kebimbangan terhadap status halal plasma darah yang digunakan secara meluas terutamanya dalam industri makanan. Objektif penyelidikan ini ialah untuk mengkaji kegunaan, kebaikan dan keburukan plasma darah serta pandangan ulama mengenai isu ini. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan ulasan kepustakaan secara deskriptif. Kajian mendapati bahawa plasma darah mempunyai kemampuan melarut dan pengemulsi yang tinggi, kelikatan yang rendah serta kemampuan untuk membentuk gel yang kuat. Selain itu, plasma darah boleh menambah baik tekstur dan menjadi pengikat dalam penghasilan produk makanan moden. Ia juga merupakan alternatif protein yang murah bagi pengganti lemak dalam penghasilan produk daging rendah lemak. Walau bagaimanapun, kajian mendapati plasma darah mengandungi pelbagai mikroorganisma dan hasilan metabolisme yang berkemungkinan merbahaya akibat daripada toksin dan protein darah. Kini, terdapat pelbagai kaedah pengesanan yang boleh dijalankan untuk mengesan plasma darah dalam makanan bagi menentukan status halal. Terdapat dua pandangan berkenaan hukum penggunaan plasma darah, pandangan pertama bersependapat, penggunaan plasma darah dalam produk makanan adalah harus jika telah berlaku proses istihalah yang sempurna. Manakala pandangan kedua, mengharamkan plasma darah kerana ia adalah proses tidak sempurna (istihalah fasidah). Oleh itu, penentuan hukum terhadap istihalah dalam penghasilan plasma darah mestilah menepati kehendak syariat Islam di samping memastikan hukum berkaitan isu ini tidak ketinggalan zaman. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2017-10 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/11536/1/15%20Mohd%20Izhar%20Ariff.pdf Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim, and Nur Asmadayana Hasim, and Rizafizah Othaman, and Mohammad Zaini Yahaya, and Rozida Khalid, and Muhammad Adib Samsudin, and Diani Mardiana Mat Zin, (2017) Plasma darah dalam makanan daripada perspektif Islam dan Sains. Sains Malaysiana, 46 (10). pp. 1779-1787. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol46num10_2017/contentsVol46num10_2017.html
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
language English
description Makanan dan minuman yang halal dan baik merupakan tuntutan dalam Islam. Pada zaman serba moden ini, timbul kebimbangan terhadap status halal plasma darah yang digunakan secara meluas terutamanya dalam industri makanan. Objektif penyelidikan ini ialah untuk mengkaji kegunaan, kebaikan dan keburukan plasma darah serta pandangan ulama mengenai isu ini. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan ulasan kepustakaan secara deskriptif. Kajian mendapati bahawa plasma darah mempunyai kemampuan melarut dan pengemulsi yang tinggi, kelikatan yang rendah serta kemampuan untuk membentuk gel yang kuat. Selain itu, plasma darah boleh menambah baik tekstur dan menjadi pengikat dalam penghasilan produk makanan moden. Ia juga merupakan alternatif protein yang murah bagi pengganti lemak dalam penghasilan produk daging rendah lemak. Walau bagaimanapun, kajian mendapati plasma darah mengandungi pelbagai mikroorganisma dan hasilan metabolisme yang berkemungkinan merbahaya akibat daripada toksin dan protein darah. Kini, terdapat pelbagai kaedah pengesanan yang boleh dijalankan untuk mengesan plasma darah dalam makanan bagi menentukan status halal. Terdapat dua pandangan berkenaan hukum penggunaan plasma darah, pandangan pertama bersependapat, penggunaan plasma darah dalam produk makanan adalah harus jika telah berlaku proses istihalah yang sempurna. Manakala pandangan kedua, mengharamkan plasma darah kerana ia adalah proses tidak sempurna (istihalah fasidah). Oleh itu, penentuan hukum terhadap istihalah dalam penghasilan plasma darah mestilah menepati kehendak syariat Islam di samping memastikan hukum berkaitan isu ini tidak ketinggalan zaman.
format Article
author Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim,
Nur Asmadayana Hasim,
Rizafizah Othaman,
Mohammad Zaini Yahaya,
Rozida Khalid,
Muhammad Adib Samsudin,
Diani Mardiana Mat Zin,
spellingShingle Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim,
Nur Asmadayana Hasim,
Rizafizah Othaman,
Mohammad Zaini Yahaya,
Rozida Khalid,
Muhammad Adib Samsudin,
Diani Mardiana Mat Zin,
Plasma darah dalam makanan daripada perspektif Islam dan Sains
author_facet Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim,
Nur Asmadayana Hasim,
Rizafizah Othaman,
Mohammad Zaini Yahaya,
Rozida Khalid,
Muhammad Adib Samsudin,
Diani Mardiana Mat Zin,
author_sort Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim,
title Plasma darah dalam makanan daripada perspektif Islam dan Sains
title_short Plasma darah dalam makanan daripada perspektif Islam dan Sains
title_full Plasma darah dalam makanan daripada perspektif Islam dan Sains
title_fullStr Plasma darah dalam makanan daripada perspektif Islam dan Sains
title_full_unstemmed Plasma darah dalam makanan daripada perspektif Islam dan Sains
title_sort plasma darah dalam makanan daripada perspektif islam dan sains
publisher Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2017
url http://journalarticle.ukm.my/11536/
http://journalarticle.ukm.my/11536/
http://journalarticle.ukm.my/11536/1/15%20Mohd%20Izhar%20Ariff.pdf
first_indexed 2023-09-18T20:00:34Z
last_indexed 2023-09-18T20:00:34Z
_version_ 1777406820610998272