Faktor pendorong yang mempengaruhi keputusan melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi di kalangan staf kerajaan dan swasta - Mohd Ridzuan Naemat,; Mohd Nor Khairil,; Mohd Radzuan Harun,; Azhar Ahmad,; Lokhman Hakim Osman, (Pusat Pembangunan Mahasiswa dan Perhubungan Alumni, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Pasaran kerja kini lebih bersifat dinamik akibat perubahan pesat dalam penggunaan teknologi dan kepelbagaian pengetahuan yang semakin disyaratkan. Pelbagai isu mula timbul apabila wujudnya persaingan dalam pemilihan kerjaya dan kriteria yang disyaratkan oleh majikan. Oleh itu, pendidikan dilihat sebagai aspek terpenting dalam menentukan hala tuju kerjaya dan sebagai penyelesaian bagi senario kehidupan masa kini. Oleh itu, kajian tinjauan berbentuk kuantitatif menggunakan instrumen soal selidik dilakukan kepada 150 kakitangan di tiga (3) organisasi di Kuala Lumpur untuk mengenalpasti faktor yang mendorong mereka terhadap keputusan melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) tempatan. Dapatan kajian menunjukkan faktor kendiri untuk melanjutkan pelajaran atas inisiatif sendiri merupakan faktor paling tinggi dalam mendorong keputusan kakitangan tersebut. Hasil kajian ini disarankan agar pihak majikan memberikan peluang serta insentif yang boleh menggalakkan pekerjanya untuk melanjutkan pelajaran bagi mempertingkatkan martabat ilmu dan profesion masing-masing.