Sejarah pembasmian penggunaan dan perdagangan candu di Negeri-negeri Selat tahun 1908-1940 - Lim, Sel Fang; Nordin Hussin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Kajian ini dilakukan untuk mengkaji perkembangan gerakan membasmi penggunaan dan perdagangan candu di Negeri-negeri Selat dari tahun 1908 hingga 1940. Kajian ini dilakukan kerana penulisan yang menjurus berkenaan isu candu adalah lebih terfokus kepada perkembangan candu sebelum tahun 1908. Oleh itu, kajian ini dilakukan untuk mengisi kekurangan penulisan dalam sejarah anti-candu di Tanah Melayu. Kaedah kualitatif digunakan untuk melaksanakan kajian ini di samping merujuk kepada sumber primer dan sekunder. Kajian membuktikan dalam gerakan anti-candu di Negeri-negeri Selat, kerajaan British telah mengambil banyak langkah untuk membasmi penggunaan dan perdagangan candu. Masyarakat Cina juga turut berperanan dalam gerakan anti-candu di Negeri-negeri Selat. Dalam gerakan anti-candu di Negeri-negeri Selat, kerajaan British telah memainkan peranan yang sangat penting. Antaranya dengan mengharamkan penjualan candu di rumah pelacuran, memonopoli semua urusan yang berkaitan dengan candu, dan menubuhkan hospital kerajaan sebagai pusat pemulihan candu. Gerakan anti-candu ini telah membawa kepada pengurangan penggunaan dan perdagangan candu di Negeri-negeri Selat.