Penyerapan pemikiran inventif dalam pengajaran guru bahasa Melayu sekolah rendah dan sekolah menengah berdasarkan jantina, pengalaman mengajar dan kategori sekolah - Ermertah Johari (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji tahap pelaksanaan pemikiran inventif dalam kalangan guru bahasa Melayu sekolah rendah dan menengah di daerah Beaufort, Sabah. Terdapat enam elemen pemikiran inventif, iaitu elemen penyesuaian diri, elemen pengurusan kesukaran, elemen pengarahan kendiri, elemen sifat ingin tahu, elemen kreativiti, keberanian mengambil risiko dan pemikiran tahap tinggi. Kaedah tinjauan dengan menggunakan borang soal selidik digunakan dalam kajian ini. Kajian ini melibatkan 67 buah sekolah di daerah Beaufort dan seramai 200 orang guru yang mengajar bahasa Melayu di sekolah menengah dan sekolah rendah dijadikan responden kajian. Sampel dipilih secara rawak mudah. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan program Statistics Package for Social Science (SPSS) versi 23.0. Hasil dapatan kajian menunjukkan terdapat perbezaan penyerapan pemikiran inventif dalam kalangan guru bahasa Melayu berdasarkan jantina, pengalaman mengajar dan kategori sekolah yang mengajar di peringkat sekolah rendah dan menengah ini. Implikasi kajian ini ialah guru-guru bahasa Melayu banyak menyerapkan pemikiran inventif dalam pengajaran mereka.