Model kecemerlangan prestasi berasaskan nilai teras: kesan faktor dalaman dan luaran terhadap prestasi universiti awam - Mohd Fairuz Azizi Abdullah,; Idayuwati Abdullah@Ab Rahma,; Nur Jumaadzan Zaleha Mamat,; Zainol Mustafa,; Nur Riza Mohd Suradi, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Model Kecemerlangan Prestasi berasaskan Nilai Teras (Value-Based Total Performance Excellence Model, VBTPEM) merupakan satu daripada alat pengukur prestasi organisasi secara keseluruhan yang menekankan kepada pengukuran aspek-aspek tidak zahir, iaitu nilai-nilai teras organisasi. Dalam makalah ini, prestasi universiti awam diukur berasaskan faktor dalaman meliputi nilai kepimpinan, pengurusan sumber dan budaya, dan juga faktor luaran, iaitu nilai pihak-pihak berkepentingan. Sebelas buah uinversiti awam telah mengambil bahagian dalam satu tinjauan pengukuran nilai-nilai teras menggunakan borang soal selidik. Kajian ini menggunakan perisian SmartPLS untuk mengkaji hubungan faktor-faktor yang dinyatakan dan prestasi Keputusan daripada analisis PPS-KDTS yang dijalankan menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan di antara nilai-nilai dalam pengurusan sumber dan prestasi universiti awam, dengan nilai-nilai budaya organisasi sebagai pemboleh ubah pengantara serta wujud hubungan tidak langsung yang signifikan antara nilai-nilai kepimpinan dan prestasi universiti awam melalui nilai-nilai pihak berkepentingan.