Penilaian taksonomi bloom ke atas kertas peperiksaan menggunakan pendekatan pembuatan keputusan multikriterium - Nur Hidayah Jamalludin,; Zamira Hasanah Zamzuri, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Kebanyakan kertas peperiksaan yang disediakan di fakulti-fakulti boleh dikategorikan sebagai kertas peperiksaan dengan aras kesukaran yang rendah kerana menggunakan kriterium asas seperti pengetahuan, pemahaman dan aplikasi. Bagi menguji daya pemikiran pelajar, dan seterusnya mendokong dan meningkatkan pencapaian pelajar, Taksonomi Bloom perlu dititikberatkan dalam pendidikan. Minda pelajar dapat diuji dan dimantapkan jika aras kesukaran kertas peperiksaan ditingkatkan. Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti tahap kesukaran kertas peperiksaan berdasarkan taksonomi Bloom bagi tiga buah fakulti di UKM. Pangkat diberi kepada kertas peperiksaan tersebut menggunakan analisis pembuatan keputusan multi-kriterium. Menggunakan dua kaedah iaitu TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to an Ideal Solution) dan VIKOR (VlseKriterijumska Optimizacija I Kompromisno Resenje), tahap kesukaran kertas peperiksaan bagi ketiga-tiga fakulti ini diperoleh. Hasil analisis TOPSIS dan VIKOR menunjukkan tahap kesukaran kertas peperiksaan bagi ketiga-tiga fakulti adalah berbeza dan tidak menunjukkan peningkatan tahap kesukaran kertas peperiksaan dengan meningkatnya tahun pengajian. Dengan yang demikian, para pendidik boleh menilai sejauh mana Taksonomi Bloom telah dilaksanakan sesuai dengan tahap pengajian pelajar dan mengambil inisiatif untuk menambah baik kertas peperiksaan supaya pencapaian pelajar dapat ditingkatkan. Dalam kajian ini juga diberikan pendedahan terhadap aspek yang perlu dibaik pulih bagi meningkatkan keberkesanan kertas peperiksaan di UKM agar peperiksaan yang dijalankan dapat menguji minda serta mengasah daya pemikiran pelajar agar lebih kritis dan para pendidik juga dapat menilai tahap pemahaman pelajar di dalam subjek yang dipelajari.