Tahap kepuasan pekebun kecil sawit terhadap amalan integrasi sawit - Zaimah Ramli,; Novel Lyndon,; Sarmila M.S.,; Mohd Yusof Hussain, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Integrasi sawit adalah suatu aktiviti yang mengintegrasikan tanaman sawit bersama aktiviti ekonomi lain seperti tanaman dan ternakan. Amalan integrasi sawit ini didapati memberi manfaat langsung kepada pekebun kecil sawit seperti peningkatan pendapatan. Namun begitu, tahap kepuasan pekebun kecil sawit terhadap amalan integrasi sawit yang mereka laksanakan masih belum dikaji. Persoalannya, wujudkah perbezaan terhadap tahap kepuasan pekebun kecil sawit mengikut kategori pelaksanaan, kos pelaksanaan dan pendapatan integrasi sawit. Oleh itu, objektif artikel bertujuan mengukur tahap kepuasan pekebun kecil sawit terhadap amalan integrasi sawit dan mengenal pasti perbezaan tahap kepuasan pekebun kecil sawit mengikut kategori pelaksanaan, kos pelaksanaan dan pendapatan integrasi sawit. Seramai 140 orang pekebun kecil yang mengusahakan integrasi sawit di sekitar tujuh buah daerah di Johor telah dianalisis. Statistik deskriptif dan ujian Anova digunakan bagi menjawab objektif perbincangan. Hasil kajian menunjukkan sebahagian besar pekebun kecil berpuashati dengan integrasi sawit yang mereka laksanakan. Tahap kepuasan mereka juga signifikan berbeza antara jenis pelaksanaan, kos pelaksanaan dan pendapatan integrasi sawit. Bermakna, integrasi sawit harus diberikan perhatian sewajarnya oleh pekebun kecil kerana terbukti meningkatkan pendapatan mereka. Tambahan pula, integrasi sawit juga memberi kepuasan kepada mereka selain memperolehi manfaat sampingan hasil aktiviti tersebut. Hal ini merupakan sesuatu yang positif, justeru integrasi sawit harus dilaksanakan secara berterusan.