Mukus epidermis Clarias Batrachus merencat pertumbuhan bakteria gram negatif - Ahmad Zorin Sahalan; Engku Sharmila; Nazahiyah Sulaiman (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Mukus epidermis ikan kini telah dikenalpasti sebagai suatu sumber biologi yang kaya dengan pelbagai bahan bioaktif terutamanya peptida antibakteria. Kajian ini dilakukan bagi mengenal pasti potensi mukus epidermis Clarias batrachus (ikan keli kayu) sebagai sumber kepada bahan antibakteria. Sampel mukus dikumpul dari epidermis C. batrachus dan diekstrak menggunakan kaedah pengekstrakan akueus. Ujian penentuan aktiviti antibakteria ekstrak kasar mukus epidermis C. batrachus dilakukan dengan menggunakan kaedah spektrofotometrik. Hasil kajian menunjukkan terdapatnya aktiviti antibakteria oleh ekstrak kasar mukus dengan kepekatan 20 mg/ml terhadap pertumbuhan kedua-dua strain bakteria kajian, iaitu Escherichia coli ATCC 25922 dan Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853. Hasil kajian ini menyokong peranan mukus sebagai salah satu sistem pertahanan badan serta komponennya, iaitu peptida antibakteria sebagai komponen utama dalam sistem pertahanan badan semulajadi. Justeru, penemuan ini boleh dijadikan sebagai salah satu langkah pertama ke arah pembangunan antibiotik kelas baru.