Isu hak dan penglibatan wanita dalam sukan - Leong, Seet Shao; Jady @ Zaidi Hassim (Fakulti Undang-undang, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Artikel ini merupakan kajian ilmiah yang bertajuk Isu Hak & Penglibatan Wanita dalam Sukan. Fokus utama kajian ini adalah merujuk kepada perundangan yang menjamin hak wanita dalam sukan di Malaysia. Hal ini kerana hak wanita dalam sukan sering diabaikan daripada segi perundangan. Dengan ini, kajian ini diharapkan dapat menyumbang kepada idea bahawa hak wanita yang terlibat dalam sukan haruslah dijamin dan diperkukuhkan melalui undang-undang tanpa wujudnya diskrminasi terhadap wanita. Tambahan pula, kajian ini juga akan menghuraikan perundangan luar Negara yang berkaitan dengan perlindungan hak wanita dalam sukan seperti undang-undang sukan Eropah (EU). Kaedah penulisan yang digunakan adalah melalui kajian perpustakaan. Kesimpulannya, perundangan yang sedia ada di Malaysia adalah tidak mencukupi dalam melindungi dan menjamin hak wanita dalam sukan. Dengan ini, beberapa cadangan telah dikemukakan dalam kajian ini terbahagi kepada penyelesaian jangka pendek dan penyelesaian jangka panjang seperti tinjauan semula polisi-polisi badan sukan, penyerapan perundangan sukan yang sesuai dalam perundangan Malaysia serta pnggubalan akta Kesaksamaan Gender.