Arkeologi Islam: suatu penilaian semula - Muhamad Shafiq Mohd Ali; Zuliskandar Ramli; Abdul Latif Samian (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Penyelidikan arkeologi merupakan satu bidang kajian yang penting bagi membina semula sejarah dan kebudayaan bangsa dan negara. Selama ini kajian berkenaan arkeologi Islam hanya tertumpu pada makam, mimbar, masjid dan binaan zaman Islam. Oleh yang demikian, perbincangan mengenai persoalan yang perlu dijawab dalam menilai semula skop kajian arkeologi Islam perlu dilakukan. Bagaimana suatu masalah dalam arkeologi dijawab mengikut turutannya boleh dilihat dalam kerangka kitaran kelestarian yang dianjurkan oleh Abdul Latif. Unsur-unsur yang perlu ada dalam arkeologi Islam seperti niat, permasalahan dan kaedah yang sesuai digunakan untuk menyelesaikan masalah dalam arkeologi Islam akan dihurai dalam makalah ini.