Mendepani masyarakat majmuk di Malaysia melalui ilmu perbandingan agama: tinjauan awal - Aemy Elyani Mat Zain,; Norsaadah Din@ Mohamad Nasirudin,; Nazneen Ismail,; Maryam Habibah Kamis, (Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Sejak mengecapi kemerdekaan yang hampir 60 tahun, Malaysia telah dikenali sebagai sebuah negara yang mempunyai masyarakat majmuk bukan sahaja berbeza dari sudut bahasa tetapi juga agama dan etnik. Ini menunjukkan sifat kemajmukan antara rakyat Malaysia telah muncul bertahun lamanya. Namun, berhadapan dengan masyarakat majmuk seolahnya menjadi kekangan kepada segelintir umat Islam di Malaysia atas kecetekan ilmu dalam mendekati dan berinteraksi dengan golongan ini. Maka, tujuan artikel ini adalah meneliti respon Islam tentang fungsi ilmu perbandingan agama boleh membantu umat Islam dalam mendepani masyarakat majmuk di Malaysia. Metodologi kajian adalah berbentuk kualitatif yang menumpukan data-data bertulis yang membincangkan perkara ini. Hasil kajian mendapati ilmu perbandingan agama adalah penting bagi umat Islam di Malaysia dalam memahami dan mengetahui lanjut golongan lain di Malaysia.