Al-Hazf dalam Rasm Uthmani: kesan dalam pentafsiran - Mohammad Ikram Mohd Nor; Mohd Faizulamri Mohd Saad (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Kepelbagaian bentuk penulisan dalam rasm ‘Uthmani yang terdiri dari al-Hazf, al-Ziyadah, al-Hamzah, al-Ibdal, Maqtu’ dan Mausul, dan Ma fihi Qira’atan merupakan suatu indikator kepada kemukjizatan al-Quran. Ia sudah tentu mampu membantu proses tadabbur dalam menyingkap banyak rahsia dan makna kalam Allah. Fokus artikel ini adalah untuk menyingkap rahsia di sebalik al-Hazf. Kajian ini adalah kajian kualitatif dengan rekabentuk kajian kes menggunakan pendekatan deskriptif dan muqaran. Hasil kajian mendapati sampel yang didatangkan memiliki makna yang istimewa dan maksud yang lebih meluas bahkan ia menjadi pembuktian bahawa rasm ‘Uthmani itu bersifat tawqifi dan bukannya ijtihad para sahabat semata-mata. Implikasi dari kajian ini dapat memberi nafas baru dalam bidang rasm ‘Uthmani untuk menggali dengan lebih mendalam kepelbagaian dan keunikan kalimah-kalimah yang terdapat dalam al-Quran.