Sumbangan dan peranan Azizan Baharuddin dalam kelestarian sains dan agama - Nur Asyikin Hamdan,; Nazri Muslim,; Abdul Latif Samian, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Azizab Baharuddin merupakan seorang saintis Wanita Melayu Islam yang banyak menyumbang kepada melestarikan sains dan agama di Malaysia. pengaruh dan impak pemikiran beliau bukan sahaja terhad di peringkat tempatan sahaja bahkan memberi impak kepada negara-negara Islam yang lain. Pada hari ini begitu ramai termasuk umat Islam yang mewujudkan pengasingan ilmu ekoran melihat bidang sains ini seakan-akan terasing daripada Islam dan begitu juga sebaliknya, Islam dilihat suatu yang mengetepikan sains yang pada hakikatnya, bahawa sebenarnya tidak ada pertentangan antara Islam dan sains. Justeru, artikel ini akan membincangkan sumbangan dan peranan Azizan dalam melestarikan sains dan agama. Beliau berkeyakinan bahawa persepsi sains dan agama terpisah adalah satu kesilapan pemikiran yang boleh diperbetulkan melalui perbincangan ilmu, dialog, kempen dan diketengahkan dalam sistem pendidikan negara.