Science From The Perspective Of Civilizational Islam - Muhammad Fuad Yeoh; Abdul Latif Samian (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2008)
Salah satu daripada cabaran dalam melaksanakan Islam Hadhari sebagai agenda negara adalah keupayaan rakyat mendapatkan ilmu sains. Ilmu sains sangatlah penting untuk membina tamadun kerana sains adalah aktiviti menyelesaikan masalah. Dalam makalah ini, penulis berusaha untuk menunjukkan daripada perspektif sejarah bahawa menyelesaikan masalah secara saintifik telah menjadi sebahagian daripada tamadun Islam oleh kerana kewajipan orang Islam untuk mencari ilmu dan menggunakannya sebagai rahmat kepada semua manusia. Dengan berpandukan al-Qur’an dan Sunnah serta cara fikir yang dianjurkan oleh Islam, menghayati ilmu sains dapat meningkatkan lagi kedudukan mereka di dunia dan di akhirat