Inspirasi antena metabahan yang boleh dikonfigurasi untuk komunikasi 5G - Mohammad Rashed Iqbal Faruque,; Md. Mehedi Hasan,; Muhamad Roszaini Roslan,; Mohammad Tariqul Islam,; Sharifah Mastura Syed Abdullah, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Perkembangan lalu lintas dalam sistem komunikasi tanpa wayar telah menarik banyak pihak menumpukan perhatian kepada spektrum jalur lebar luas dalam gelombang frekuensi millimeter yang merupakan keperluan komunikasi generasi kelima (5G). Inspirasi antena yang boleh dikonfigurasi frekuensinya berasaskan metabahan dicadangkan untuk komunikasi 5G. Ia terdiri daripada garisan suapan lurus ekakutub dengan dua resonator cincin yang berpecah dua (DSRR). DSRR dibangunkan oleh resonator cincin berpecah luar dan dalam dengan jalur logam tembaga E-bentuk terbalik yang dihubungkan dengan resonator cincin luar. Teknik Integrasi Terhad berasaskan simulator elektromagnet CST Microwave Studio digunakan untuk reka bentuk dan kajian berangka. Pulangan Kerugian (S11) menunjukkan resonan dalam 32.08 GHz, 35.07 GHz, dan 41.60 GHz. Prestasi antena yang boleh dikonfigurasi dicadangkan dianalisis dengan mengaktifkan atau menyahaktifkan DSRR. Walau bagaimanapun, metabahan yang direka menunjukkan ciri-ciri lengan kiri, padatan dalam ukuran dan lebih bersesuaian untuk aplikasi gelombang tanpa wayar 5G.