Promoting environmental literacy in Malaysian society -Challenges and opportunities - Rozita Ibrahim, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2004)
Pengurusan alam sekitar sebetulnya amat berkaitan dengan pengurusan manusia dari aspek perlakuannya terhadap alam sekitar. Perlakuan yang baik terhadap alam sekitar dapat dibina melalui literasi alam sekitar. Literasi alam sekitar beroperasi dalam satu kontinuum bermula dengan pengetahuan, diikuti oleh sikap yang akhirnya diterjemahkan dalam bentuk perlakuan.Kertas ini membincangkan kepentingan literasi alam sekitar dalam membina masyarakat Malaysia yang peka terhadap alam sekitar. Perbincangan tertumpu kepada aspek peluang dan cabaran dalam membentuk masyarakat tersebut