Peningkatan prestasi proses melalui peralatan kualiti berstatistik (improving process performance through statistical quality tools - Mohd Nizam Ab Rahman; Rosmaizura Mohd Zain; Suriani Abdul Rahman; Zulkifli Mohd Nopiah (Penerbit ukm, 2010)
Persekitaran pasaran yang kompetitif pada hari ini memerlukan syarikat perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menekankan kepada kualiti bagi meningkatkan proses dan prestasi pengeluaran. Matlamat ini boleh dicapai dengan mempraktiskan peralatan kualiti berstatistik melalui program-program proses kawalan statistik (SPC). Penggunaan peralatan kualiti seperti carta kawalan membenarkan pihak pengeluar membuat keputusan proses dan memenuhi kualiti produk yang tinggi. Bagaimanapun, terdapat sesetengah pihak PKS gemar menggunakan kaedah SPC secara manual (helaian kertas graf) yang lebih cenderung kepada beberapa kelemahan, seperti kesilapan manusia dan penggunaan masa untuk mengenal pasti masalah. Oleh itu, dalam kajian ini dibincangkan mengenai pembangunan terbaru kaedah SPC berasaskan komputer yang bertujuan untuk melakukan analisis statistik, dan menguruskan data kualiti. Konsep dan maklumat pembangunan sistem ini secara asasnya diperoleh daripada kaedah kajian kes yang dikendalikan ke atas syarikat pembuatan PKS, termasuklah temu ramah, soal selidik serta pemerhatian. Tambahan lagi, pembangunan sistem juga difokuskan kepada set data, operasi statistik yang mudah dan kumpulan pengguna tertentu. Hasil kajian menunjukkan bahawa sistem yang dinamakan Small and Medium Enterprises - Statistical Process Control (SMEs-SPC) adalah amat praktikal sebagai alat menganalisis data berbanding dengan penggunaan SPC secara manual. Di samping itu, sistem ini berpotensi tinggi untuk memberi galakan kepada operator atau pekerja pengeluaran dan jurutera perindustrian dalam memahami kepentingan pengumpulan data kualiti demi meningkatkan prestasi pengeluaran