Penilaian kualiti fizikokimia nuget ikan komersial - Desmelati; Mohd Khan Ayob; Aminah Abdullah; Abdul Salam Babji (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Sebanyak 6 jenis sampel nuget ikan komersial yang dipasarkan di Malaysia telah ditentukan komposisi proksimat (kandungan air, protein, lemak, abu dan karbohidrat), warna, kehilangan memasak, keupayaan memegang air, aktiviti air dan pH. Hasil analisis menunjukkan terdapat perbezaan bererti (p<0.05) bagi komposisi proksimat dan ciri-ciri warna, kehilangan memasak dan keupayaan memegang air. Kandungan air, protein, lemak, abu dan karbohidrat masing-masing berada dalam julat 58.97-64.58%, 9.30-11.60%, 0.14-5.23%, 1.95-2.84% dan 22.81-23.69%. Nilai L*, a* dan b* bagi warna, masing-masing adalah antara 49.72-56.80, 16.64-19.57 dan 38.40-59.58. Walau bagaimanapun tiada perbezaan yang bererti (p>0.05)untuk nilai aktiviti air dan pH antara sampel nuget ikan.