Interaksi gal quercus infectoria dengan vankomisin terhadap staphyloccocus aureus yang kurang kerentanan terhadap vankomisin (Interaction of quercus infectoria gall’s extract and vancomycin against staphylococcus aureus with reduce susceptibility to vancomycin) - Norzawani Jaffar; Dayang Fredalina Basri; Noraziah M. Zin (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Staphylococcus aureus tahan Methicillin (MRSA) adalah patogen yang mudah tersebar dan cenderung untuk menjadi multi-rintangan terhadap hampir semua terapi antibiotik yang terdapat di pasaran kini. Gal daripada Quercus infectoria atau lebih dikenali sebagai manjakani di Malaysia telah diketahui mempunyai aktiviti anti-bakteria. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji kesan kombinasi ekstrak gal daripada Q. infectoria dengan vankomisin terhadap lima strain MRSA dan dua strain Vancomycin-intermediate Staphylococcus aureus (VISA). Proses pengekstrakan dilakukan menggunakan pelarut aseton, metanol dan akues. Teknik mikro pencairan bersiri kaldu dijalankan menggunakan plat telaga 96 bagi menentukan nilai Minimum Inhibitory Concentration (MIC). Kesan interaksi di antara gal Q. infectoria dengan vankomisin dikaji menggunakan teknik checkerboard bagi mendapatkan nilai indek Fractional Inhibitory Concentration (FIC). Hasil kombinasi ekstrak gal dan vankomisin menunjukkan terdapat aktiviti yang sinergi pada ekstrak aseton terhadap MRSA ATCC 43300 (0.3124), Sa7 (0.3750) dan VISA U9495 (0.3750), manakala ekstrak akues terhadap MRSA Sa7 (0.4167) dan VISA U9495 (0.3958) dan N316 (0.5000). Sebaliknya kombinasi metanol dan vankomisin menunjukkan kesan yang sinergi terhadap ATCC 49476 (0.3750) sahaja manakala aditif terhadap enam lagi strain MRSA yang diuji. Kesan interaksi ini menunjukkan potensi dan kepentingannya dalam pembangunan dan modifikasi agen anti-MRSA.