Against all odds - Kenichi Namai (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)
Makalah ini membentangkan sejarah pengajian umum di Jepun dengan tumpuan kepada empat cabaran utama yang dihadapi oleh institusi pengajian tinggi di Jepun, iaitu (I) pelajar pasif yang kuat menghafal tetapi kurang kreativiti, (2) bilik kuliah yang besar: (3) berfikiran sempit, (4) pelajaran bahasa asing. Bagi menyelesaikan kesemua masalah ini, pelaksanaan program pengajian liberal di Waseda Universiry, dibentangkan dengan jelas.