General education in the International Islamic University Malaysia: a reflection on the experience of Department General Studies - Abdul Latif Abdul Razak (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)
Seperti universiti lain, di Malaysia khususnya dan universiti di dunia umumnya,-ri,Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) juga memilikia kursus-kursus umum yang ditawarkan kepada para pelajarnya.diantara kurusus-kursus tersebut ialah The Islamic Worldview (Pandangan Hidup Islam),Islam Knowledge and Civilzation (Islam,Ilmu dan Ketamadunan, Ethics and Fiqh for Everyday Life (Akhlak dan Feqah dalam kehidpan seharian.Objektif makalah ini adalah untuk membincangkan tentang pengalaman UIAM khususnya Jabatan Pengajian Umum dalam melaksanakan tanggungjawab bagi memastikan misi dan visi UIAM tecapai. Beberapa halangan dan langkah proaktif juga akan dibincangkan dengan harapan dapat menjadikan Jabatan Pengajian Umum khususnya dan UIAM umumnya lebih maju ke hadapan.