Model giliran bagi tempoh rawatan untuk kes kritikal di Jabatan Perubatan Kecemasan PPUKM (Queuing Model of Treatment Time for Critical Cases at the Emergency Department of PPUKM) - Nora Muda; Noriza Majid; Zuraidah Che Man; Noor Sulawati Mat Roji (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Jabatan Perubatan Kecemasan (JPK) merupakan komponen penting dalam jaringan penjagaan kesihatan, bersedia menawarkan perkhidmatan 24 jam sehari dan tujuh hari seminggu untuk yang memerlukan rawatan. Didapati, bilangan pesakit yang datang ke JPK dari semasa ke semasa untuk mendapatkan rawatan adalah semakin meningkat. Pertambahan ini secara tidak langsung memberi kesan ke atas masa menunggu sebelum mendapatkan rawatan dan juga masa rawatan. Kajian ini bertujuan untuk menentukan model giliran M/G/∞/GD/∞/∞ dan sistem giliran M/G/1/GD/∞/∞ seterusnya mendapatkan tempoh masa rawatan dan masa menunggu bagi pesakit yang dikelaskan sebagai kes resusitasi dan kecemasan sepanjang bulan Mei 2009 di JPK, PPUKM. Berdasarkan model yang diperoleh, didapati masa rawatan bagi seorang pesakit dalam kelas kecemasan secara puratanya adalah dalam tempoh tiga jam