﻿Relevansi dan aplikasi ayat 125, surah al-Nahl dalam konteks dakwah serantau - Abdul Ghafar Haji Don (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)

(untitled)
﻿Al-Qur'an adalah sebuah kitab hidayah atau petunjuk kepada manusia. Pejalanan serta panduan hidup manusia telah digariskan oleh alQur'an dengan jelas. Tidak terkecuali dalam bidang dakwah, Al-Qur'an telah menyediakan dasar, garis panduan dan metodologi untuk diikuti seterusnya dilaksauakan oleh para muballigh atau pendakwah. Dalam hubungan ini, ayat 125, Surah al-Nahl sebagai sebahagian daripada rautaian ayat-ayat al-Qur'an telah menyediakan asas metodologi dakwah yang sempuma dan jelas untuk menjadi petunjuk dan panduan kepada pendakwah dalam mendepani cabaran masyarakat Artikel ini cuba menganalisis relevansi dan keboleh-aplikasian ayat 125 Surah al- Nahl dalam konteks dakwah kontemporari serantau.