﻿Peranan wanita dalam pembentukan keluarga berkualiti menurut Islam: kes wanita berkerjaya di Putrajaya - ﻿Adawiyah Ismail; Atikullah Abdullah (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)

(untitled)
﻿Pertambahan jumlah wanita dalam bidang pekerjaan di Malaysia sama ada di bandar atau luar bandar menuju negara maju memberi impak terhadap kestabilan institusi keluarga dalam melahirkan modal insan yang berkualiti berpaksikan keimanan dan ketakwaan kepada Allah s.w.t.. Hakikatnya, wanita yang bekeja memberi kebaikan dalam kehidupan keluarga, masyarakat dan negara. Namun, akibat pembahan masa di era globatisasi, kamajuan wanita dalam pendidikan dan keperluan negara ke atas tenaga wanita untuk memacu tahap sosio- ekonomi negara sepeni negara-negara maju telah mempengamhi mmah tangga meninggalkan kesan terhadap hubungan pasangan suarni perisian komputer, Statistical Package for the Social Scienres (SPSS). Manakala maklumat daripada temubual digunakan untuk menyokong dapatan daripada borang soal setidik.