Transformasi reruang dan dayahuni perumahan di Seremban, Malaysia. - Shaharudin Idrus; Ruslan Rainis; Abdul Samad Hadi (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Artikel ini melihat proses transformasi reruang habitat manusia yang berlaku di bandar Seremban dalam tempoh hampir 200 tahun. Bermula dari sebuah kawasan yang dipenuhi dengan hutan rimba, berubah menjadi sebuah kawasan perbandaran yang berkembang pesat pada hari ini. Bandar Seremban moden telah dibangunkan oleh kolonial Inggeris yang telah bertapak di negara ini pada sekitar tahun 1870-an dan dipercayai bermula apabila kawasan di sekitar Rasah didapati kaya dengan hasil bumi iaitu bijih timah. Pembangunan kawasan perlombongan bijih timah telah diberikan perhatian utama sementara kawasan di sekitarnya dibangunkan sebagai estet pertanian terutamanya getah. Ramai pekerja imigran dari India dan Cina dibawa masuk ke bandar ini dan mula menduduki Seremban dan kawasan sekelilingnya sebagai pekerja lombong bijih dan pekerja estet getah. Menyedari akan kepentingan Seremban kepada penjajah Inggeris, mereka telah menghubungkan Seremban dengan Kuala Lumpur melalui jalan kereta api untuk mengangkut hasil getah dan bijih timah di samping menjadi sistem pengangkutan untuk mengangkut pekerja Inggeris dan imigran Cina dan India. Pada tahun 1924, sebuah stesen kereta api telah dibina di bandar Seremban yang masih kekal hingga ke hari ini dan menjadi mercu tanda dan kesan sejarah Seremban. Seiring dengan pembangunan fizikal yang melanda Seremban, kawasan perumahan turut mengalami perkembangan pesat terutamanya dalam tempoh tiga dasawarsa terakhir ini. Artikel ini menghujahkan bahawa transformasi reruang habitat manusia di bandar Seremban berlaku dari pelbagai aspek bio-fizikal, ekonomi dan budayanya dalam bentuk yang begitu kompleks untuk difahami apatah dirungkaikan. Transformasi yang kompleks ini menuntut satu bentuk pemahaman yang juga kompleks agar satu sistem pengurusan yang berbeza dengan penelitian yang mendalam dapat dibentuk dan diurus tadbir dengan baik supaya perjalanan menjadi sebuah bandar yang berdayahuni (livable city) dapat berlaku dengan lancar. Artikel ini juga menghujahkan bahawa pendekatan kompleksiti yang melihat dari bawah akan membantu pemahaman yang lebih mendalam dan berkesan untuk menguruskan bandar yang berdayahuni tadi.