Model umur berkahwin pertama di Jawa dan Bali - Hadi Sumarno,; Abdul Aziz Jemain,; Wan Norsiah Mohamed, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2000)
Umur perkahwinan wanita adalah satu daripada faktor penting dalam menentukan tingkat fertiliti. Banyak kajian yang dilakukan dalam rangka menjelaskan corak perkahwinan mengikut umur, kohort, dan faktor sosioekonomi. Satu daripada model yang sering digunakan untuk menjelaskan corak perkahwinan ialah model Coale-McNeil. Tujuan kajian ini ialah untuk menjelaskan corak perkahwinan di Jawa dan Bali, menggunakan model Coale-McNeil. Data yang digunakan dalam kajian ini berasaskan data Survai Demografi dan Kesihatan Indonesia 1991. Hasil kajian menunjukkan wujudnya variasi purata umur berkahwin yang cukup besar antara propinsi di Jawa dan Bali.