Peramalan siri masa bermusim menggunakan rangkaian neural terhadap nyahmusim data - Roselina Sallehuddin,; Mohd Salihin Ngadiman,; Siti Mariyam Hj Shamsuddin, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2001)
Rencana ini membincangkan peramalan data siri masa bermusim menggunakan salah satu daripada teknik perhitungan lembut, iaitu rangkaian neural terhadap data yang sudah dinyahmusim bagi melihat prestasi rangkaian terhadap rangkaian. Hasil yang diperoleh menggunakan kedua jenis data ini dibandingkan, dan didapati bahawa keputusan peramalan menggunakan model rangkaian neural terhadap data nyahmusim adalah lebih baik dengan kadar peratusan peramalan adalah tinggi. Bagi tujuan perbandingan, hasil yang diperoleh menggunakan kaedah rangkaian neural dibandingkan dengan hasil peramalan menggunakan model Box-Jenkins.