Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili

Proses pemasakan buah melibatkan beberapa perubahan yang ketara, antaranya perubahan warna, perisa dan tekstur. Perubahan ini mempunyai nilai ekonomi serta menjadi indek kualiti tahap pemakanan buah tersebut. Setiap perubahan ini diatur oleh gen yang mana boleh diklon dan dikaji. Dalam kajian ini se...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Zamri Zainal
Format: Article
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2002
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/3836/
http://journalarticle.ukm.my/3836/
Description
Summary:Proses pemasakan buah melibatkan beberapa perubahan yang ketara, antaranya perubahan warna, perisa dan tekstur. Perubahan ini mempunyai nilai ekonomi serta menjadi indek kualiti tahap pemakanan buah tersebut. Setiap perubahan ini diatur oleh gen yang mana boleh diklon dan dikaji. Dalam kajian ini sebuah perpustakaan cDNA dari tisu perikarpa buah cili (Capsicum annuum L.) telah berjaya dibina. Perpustakaan ini mengandungi sebanyak 1.84 X 106 faj rekombinan. Kejayaan ini akan membuka ruang kajian terhadap mekanisma pemasakan cili di peringkat molekul.