Penggunaan jaringan neural tiruan bagi menentukan kekeruhan air berdasarkan pencaman corak spektrum pantulan - Mohd. Azwani Shah Mat Lazim,; Musa Ahmad ,; Zuriati Zakaria,; Mohd. Nasir Taib, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Jaringan neural tiruan (ANN) dengan lagoritma perambatan balik (BP) telah digunakan dalam kajian ini untuk menentukan kekeruhan air. Tiga panjang gelombang yang mewakili serapan bagi lapan sampel telah dipilih sebagai imput latihan. Hasil kajian menunjukkan bagi jaringan terlatih dengan bilangan ulangan latihan 250,000 dan kadar pembelajaran 0.001 telah memberikan nilai SSE yang terendah iaitu 0.04. Dalam kajian ini jaringan ANN didapati boleh menentu dan meramalkan nilai kekeruhan sample air berdasarkan corak serapan pantulan. Arkitektur yang sesuai bagi kajian ini adalah 3:25:1. Purata ralat ramalan adalah 0.02.