Matlamat penyertaan Bumiputra dalam bidang perusahaan dan perdagangan menjelang tahun 1990 - Ridzuan Akil (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1974)
Kertas ini membincangkan penyertaan Bumiputra dalam lapangan perusahaan dan perdagangan sebagai masalah ekonomi, politik dan sosial yang terpenting sekali di Malaysia pada masa sekarang. Kertas ini menghuraikan selanjutnya masalah-masalah tertentu yang timbul dan mencuba memberi penyelesaian kepada masalah-masalah itu.