Universiti Kebangsaan di dalam perjuangan Kesatuan Persekutuan Guru-Guru Melayu Semenanjung: tinjauan dari tahun 1946-1958. - Mohd Ali Kamarudin (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1976)
Idea tentang pembentukan sebuah universiti yang menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar mulai timbul dalam tahun-tahun 1920an. Namun demikian, sebelum Perang Dunia Kedua, tiada sesuatu yang konkrit dicapai terutamanya kerana sikap tiada hirau pihak Inggeris.