Aspek-aspek konsep takwa mengikut pandangan Al-Ghazali - Muhammad Abul Quasem (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1981)
Kertas ini membincangkan secara ringkas beberapa aspek bahagian luaran teori al-Ghazali. Sebagai seorang ahli Sufi-al-Ghazali telah menerangkan bahawa matlamat ilmu dalam agama Islam ialah untuk mendapatkan petunjuk (hidayah) yang sempurna dari Allah. Peruntuk itu mempunyai makna yang sama dengan takwa, dan dengan itu seseorang yang mendapat petunjuk adalah sama tarafnya dengan orang yang bertakwa. Oleh itu orang yang mendapat petunjuk dari Allah, pada al-Ghazali, adalah juga orang yang yakin melaksanakan segala perintah Allah. Usaha al-Ghazali merangka teorinya itu, yang didasarkan pada fahaman syariat dan ajaran tarikat, ialah untuk mengembalikan manusia, yang pada zamannya itu mengalami keruntuhan akidah, ke jalan takwa demi kesejahteraan dunia dan akhirat.