Etnisiti atau anomie? analisis sosiologikal peristiwa pergaduhan beramai-ramai di Petaling Jaya Selatan - Kamaruddin M. Said (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2002)
Artikel ini membincangkan beberapa aspek implikasi sosiologikal hasil penyelidikan terhadap pergaduhan antara-etnik yang terjadi di Petaling Jaya Selatan pada Mac 2001 yang kini dikenali sebagai “Peristiwa Kampung Medan”. Implikasi ini dibincangkan dengan menggunakan beberapa konsep yang relevan seperti anomie, etnisiti, jarak sosial, kelas, jenayah benci, gangsterisme dan kelakuan kolektif. Turut dibincangkan ialah kemungkinan peristiwa ini boleh dianalisis secara teoritis daripada sudut pandangan interaksi-simbolik dan anomie.