Hubungan jerebu dengan kes asma: kajian di beberapa buah Hospital di Lembah Klang. - Hamidi Ismail ,; Tuan Pah Rokiah Syed , (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2001)
Peristiwa jerebu pada tahun 1997 telah menimbulkan masalah kesihatan. Jerebu atau partikel halus di udara boleh menyebabkan penyakit yang melibatkan salur pernafasan seperti asma sehingga bilangan pesakit yang dirawat di hospital meningkat dari bulan Ogos hingga Oktober 1997. Kajian ini cuba melihat tren peningkatan bilangan kes rawatan pesakit asma berdasarkan peringkat umur dengan Indeks Pencemar Udara (IPU) bagi bulan-bulan yang tinggi konsentrasi kandungan jerebu dengan mengambil bilangan kes yang dirawat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTARK), Hopital Universiti (HU) dan Hospital Kuala Lumpur (HKL) sebagai data. Maklumat yang diperolehi untuk kajian ini dianalisis menggunakan teknik kualitatif. Hasil kajian ini menunjukkan terdapat persamaan tren peningkatan yang jelas antara konsentraswi jerebu dengan bilangan kes yang dimasukkan ke dalam ketiga-tiga hospital tersebut.