Kajian mengenai tahap kesedaran penjagaan penglihatan terhadap kanak-kanak - Teoh SC,; Chen AH, (Department Of Community Health, Faculty of Medicine, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2002)
Tujuan kajian ini ialah untuk mendapatkan maklumat tentang tahap kesedaran penjagaan penglihatan terhadap kanak-kanak. Seramai 174 ibubapa di Semenanjung Malaysia telah mengambil bahagian dalam tinjauan ini yang berdasarkan persampelan insidental. Satu temubual berstruktur telah dilakukan sama ada secara berdepan atau melalui panggilan telefon bagi mendapatkan maklumat mengenai kesedaran penjagaan penglihatan. Kajian mendapati kira-kira 26% kanak-kanak adalah miopik. Manakala 57% daripada kanak-kanak tidak pernah melalui sebarang ujian penglihatan sebelum ini. Daripada mereka yang membawa anak mereka untuk pemeriksaan penglihatan, 44% daripada mereka melakukan demikian hanya selepas menerima rungutan daripada anak mereka tentang masalah penglihatan. Kajian in merumuskan bahawa kesedaran tentang kepentingan penjagaan penglihatan terhadap kanak-kanak adalah kurang memuaskan dan perlukan tindakan.