Mengurus risiko bagi pengamal kesihatan awam - Khalib Abdul Latiff (Department Of Community Health, Faculty of Medicine, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2003)
Pencegahan primer merupakan tugasan utama pengamal kesihatan awam. Walau apapun bidang kepakarannya, Walau apapunmasalah ditujahkannya, 'risk' adalah elemen utama yang menjadi tumpuan pencegahan. Risiko mesti dikenalpasti seluas-luasnya, diprioriti, disusun menjadi satu jaluran 'workable risk' yang boleh dilakukan tindakan intervensi. Program dan aktiviti pencegahan yang dibentuk tidak berdasarkan kepada kepakaran rasmi pengurus, tetapi sebaliknya dibentuk berasaskan masalah utama yang menjadi tumpuan. Dalam proses pengurusan itu aktiviti yang menjadi teras kepakaran akan disifatkan sebagai sumber-sumber utama yang menjadi elemen utama kerja-kerja pengurusan itu sendiri. Justeru mengurus 'risk' memerlukan keterampilan menyeluruh yang melampaui kepakaran yang ada.