Perbandingan kualiti udara antara tahun 2002 dan 2003 di kawasan padi sewaktu pembakaran jerami di Mergong, Kedah (Comparison of air quality between 2002 and 2003 in the area during the burning of rice straws in Mergong, Kedah) - Mastura Mahmud; Siti Haslina Mohd Shafie (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2012)
Pembakaran jerami padi yang lazimnya dilakukan pada bulan Mac sering menyebabkan pencemaran udara berlaku di jelapang padi sekitar Alor Star, Kedah. Ia dibuktikan dengan Indeks Pencemar Udara (IPU) setiap jam yang melebihi nilai 70 pada bulan Mac 2002. Selain itu, berlaku juga peningkatan bahan pencemar udara lain saperti karbon monoksida (CO), sulfur dioksida (SO2) dan zarah terampai (PM10) yang dilepaskan ke udara. Contoh perbandingan kualiti udara antara Mac 2002 dan Mac 2003 menunjukkan kepekatan tertinggi gas CO adalah 1.03 ppm pada tahun 2003 berbanding 1.43 ppm pada tahun 2003. Kepekatan zarah terampai PM10 tertinggi pula adalah 208 ,g/m3 pada tahun 2003 berbanding 312 ,g/m3 pada tahun 2002. Bagi gas pencemar SO2 kepekatan maksimum pada tahun 2002 adalah sebanyak 0.013 ppm berbanding 0.006 ppm pada tahun 2003. Malah, hasil ujian t untuk dua sampel dengan anggaran sama varians turut menyokong keadaan tersebut. Terdapat perbezaan yang ketara bagi gas pencemar SO2 yang dilepaskan ke udara bagi tempoh masa 24 jam bagi kedua-dua tahun. Bagaimanapun, ujian t bagi tempoh masa harian tidak menunjukkan perbezaan yang ketara untuk gas pencemar dan zarah terampa