Profil personaliti bakal calon majlis pewakilan pelajar UKM: suatu perbandingan antara lelaki dan wanita - Khaidzir Hj. Ismail,; Khairil Anwar,; Shaharuddin Ahmad,; Jumali Hj Selamat, (Pusat Perkembangan Pelajar ,U.K.M, 2010)
Kajian ini menganalisis profil personaliti pelajar yang mengikuti program kursus asas (N=165)yang membimbing mereka mereka menjadi pelajar masa hadapan. Kajian ini juga cuba membandingkan profil personaliti anatara pelajar lelaki (N=103)dan pelajar wanita (N=62)Kajian ini menggunakan ujian personaliti 16PF.Hasil kajian menunjukkan terdapat 5 tret yang mengukur kepimpinan daripada 16 faktor personaliti iaitu tret berfikir berada pada sten 4 yang menunjukkan cara berfikir yang masih rendah dan didapati lelaki dan wanita pada sten yang sama; tret kestabilan emosi pada sten 5 yang menunjukkan tidak stabil dan didapati lelaki dan wanita juga pada sten yang sama; tret dominan pada sten 4 bagi perempuan dan sten 5 untuk lelaki dan ini menunjukkan lebih dominan dan tert kesedaran peraturan, lelaki pada sten 5 dan wanita pada sten 6 dan ini menunjukkan pelajar wanita lebih tinggitahap kesedaran peraturan berbanding lelaki dan tret kepercayaan kendiri lelaki dan wanita sama-sama berada pada sten 4 yang menunjukkan kelebihan pada orientasi kelompok berbanding individu.Diharapkan hasil kajian ini dapat dijadikan asas pembinaan kecermelangan kepimpinan pelajar untuk menuju kearah yang lebih baik etik dan akademik.