Pembinaan ayat Bahasa Arab dalam kalangan lepasan Sekolah Menengah Agama - Rosni Samah (Penerbit UKM, 2012)
Pengajaran bahasa Arab di sekolah menengah agama di Malaysia telah pun bermula sejak dari tingkatan satu lagi. Subjek tersebut dibahagikan kepada empat kemahiran. Kemahiran menulis merupakan kemahiran yang penting kerana pelajar perlu menulis untuk menjawab peperiksaan. Isu yang timbul ialah pelajar lemah membina ayat dengan baik. Tujuan kajian ini adalah bagi melihat tahap pelajar dalam membina ayat melalui penyusunan perkataan, penyambungan ayat dan menulis karangan. Bagi mendapatkan data, satu set borang soal selidik yang mengandungi tiga bahagian tersebut diedarkan kepada 200 pelajar lepasan sekolah menengah agama di Malaysia yang sedang mengikuti pengajian di Universiti Sains Islam Malaysia. Dapatan kajian menunjukkan tahap mereka dalam menyusun perkataan adalah baik. Dalam menyambung ayat pula adalah sederhana. Manakala dalam menulis karangan tahap mereka adalah lemah.