Bahan sensor untuk pengesanan pH menggunakan ekstrak rosel

Kajian ini menilai potensi ekstrak pewarna kaliks Hibiscus Sabdariffa L. (rosel) sebagai bahan sensor. Dalam kajian ini, sensor pH dibangunkan menggunakan ekstrak warna kemerahan semulajadi dalam kelopak rosel, delfinidin-3-sambubiosida yang dipegunkan dalam kertas turas gentian kaca. Dalam larutan...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Nurul Huda Abd Karim, Musa Ahmad, Mohammad Osman, Herman, Ahmad Mahir Mokhtar
Format: Article
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2008
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/5120/
http://journalarticle.ukm.my/5120/
id ukm-5120
recordtype eprints
spelling ukm-51202012-06-18T03:22:42Z http://journalarticle.ukm.my/5120/ Bahan sensor untuk pengesanan pH menggunakan ekstrak rosel Nurul Huda Abd Karim, Musa Ahmad, Mohammad Osman, Herman, Ahmad Mahir Mokhtar, Kajian ini menilai potensi ekstrak pewarna kaliks Hibiscus Sabdariffa L. (rosel) sebagai bahan sensor. Dalam kajian ini, sensor pH dibangunkan menggunakan ekstrak warna kemerahan semulajadi dalam kelopak rosel, delfinidin-3-sambubiosida yang dipegunkan dalam kertas turas gentian kaca. Dalam larutan bebas, ekstrak rosel dicirikan menggunakan spektrofotometer UL-nampak untuk mengkaji kesan pH, kepekatan ekstrak, masa ransangan keadaan mantap, analisis kebolehulangan dan analisis kestabilan foto. Ekstrak rosel terpegun dicirikan dengan menggunakan spektrofotometer pantulan untuk mengkaji kesan pH, masa ransangan keadaan mantap, analisis kebolehulangan, analisis kestabilan foto dan kajian histerisis. Hasil kajian menunjukkan bahawa ekstrak bahan semulajadi boleh digunakan sebagai bahan sensor dalam pembinaan sensor optik pH. Universiti Kebangsaan Malaysia 2008 Article PeerReviewed Nurul Huda Abd Karim, and Musa Ahmad, and Mohammad Osman, and Herman, and Ahmad Mahir Mokhtar, (2008) Bahan sensor untuk pengesanan pH menggunakan ekstrak rosel. Sains Malaysiana, 37 (1). pp. 59-63. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol37num1_2008/vol37num2_07page59-63.html
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
description Kajian ini menilai potensi ekstrak pewarna kaliks Hibiscus Sabdariffa L. (rosel) sebagai bahan sensor. Dalam kajian ini, sensor pH dibangunkan menggunakan ekstrak warna kemerahan semulajadi dalam kelopak rosel, delfinidin-3-sambubiosida yang dipegunkan dalam kertas turas gentian kaca. Dalam larutan bebas, ekstrak rosel dicirikan menggunakan spektrofotometer UL-nampak untuk mengkaji kesan pH, kepekatan ekstrak, masa ransangan keadaan mantap, analisis kebolehulangan dan analisis kestabilan foto. Ekstrak rosel terpegun dicirikan dengan menggunakan spektrofotometer pantulan untuk mengkaji kesan pH, masa ransangan keadaan mantap, analisis kebolehulangan, analisis kestabilan foto dan kajian histerisis. Hasil kajian menunjukkan bahawa ekstrak bahan semulajadi boleh digunakan sebagai bahan sensor dalam pembinaan sensor optik pH.
format Article
author Nurul Huda Abd Karim,
Musa Ahmad,
Mohammad Osman,
Herman,
Ahmad Mahir Mokhtar,
spellingShingle Nurul Huda Abd Karim,
Musa Ahmad,
Mohammad Osman,
Herman,
Ahmad Mahir Mokhtar,
Bahan sensor untuk pengesanan pH menggunakan ekstrak rosel
author_facet Nurul Huda Abd Karim,
Musa Ahmad,
Mohammad Osman,
Herman,
Ahmad Mahir Mokhtar,
author_sort Nurul Huda Abd Karim,
title Bahan sensor untuk pengesanan pH menggunakan ekstrak rosel
title_short Bahan sensor untuk pengesanan pH menggunakan ekstrak rosel
title_full Bahan sensor untuk pengesanan pH menggunakan ekstrak rosel
title_fullStr Bahan sensor untuk pengesanan pH menggunakan ekstrak rosel
title_full_unstemmed Bahan sensor untuk pengesanan pH menggunakan ekstrak rosel
title_sort bahan sensor untuk pengesanan ph menggunakan ekstrak rosel
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2008
url http://journalarticle.ukm.my/5120/
http://journalarticle.ukm.my/5120/
first_indexed 2023-09-18T19:43:25Z
last_indexed 2023-09-18T19:43:25Z
_version_ 1777405741759463424