Situasi, Peristiwa dan Lakuan Bahasa dalam Kalang Sama - Saidatul Nornis Hj. Mahali (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Terdapat pelbagai bentuk genre yang dimiliki oleh masyarakat Bajau. Antaranya ialah Kalang Sama yang masih lagi sangat digemari dan dinyanyikan dalam kalangan masyarakat Bajau di daerah Kota Belud. Dengan menggunakan pendekatan wacana, makalah ini diusahakan untuk meneliti aspek-aspek lokosioner dan ilokusioner yang terdapat dalam nyanyian Kalang Sama.