Pemahaman guru tentang konsep asas ilmu qiraat, qiraat imam 'Asim dan qiraat Imam Hamzah - Mohd Hilmi Rozali; Kamarul Azmi Jasmi; Nik Mohd Rahimi Nik Yusoff (Faculty of Education, UKM, Bangi, 2012)
Kajian ini dijalankan untuk mengetahui sejauh mana penguasaan dan pemahaman guru Kelas Kemahiran al-Quran yang mengajar Qiraat terhadap asas ilmu tersebut dan cabang-cabangnya. Data kajian ini telah dikumpulkan dari dua orang responden melalui temu bual secara mendalam dan kemudian telah ditriangulasikan pula dengan data pemerhatian di dalam kelas. Kesemua data tersebut telah dijadikan verbatim dan dianalisis untuk mengeluarkan tema dan subtema. Hasil kajian ini mendapati bahawa guru Qiraat dapat menguasai isi kandungan pelajaran dan konsep asas ilmu Qiraat, Qiraat Imam cAsim dan Imam Hamzah dengan baik. Namun terdapat beberapa permasalahan dan konsep dalam ilmu Qiraat yang perlu dimantapkan. Kajian ini telah menghasilkan satu Model Asas Pemahaman Konsep Guru Qiraat (MAPKGQ) yang mengajar di Kelas Kemahiran al-Quran anjuran Kementerian Pelajaran.