Bahasa tranformasi modal Insan dalam ucapan Najib Razak - Rohaidah Haron (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2012)
Makalah ini meninjau kandungan umum ucapan Perdana Menteri Malaysia.Datuk Seri Mohd Najib bin Abdul Razak. Kajian ini memanfaatkan ucapan Najib Razak dalam perhimpunan agung UMNO dari tahun 2004 hingga 2009 sebagai data kajian. Didapati dalam ucapan Najib Razak sentiasa terdapat metawacana peribahasa untuk memberi nasihat,teguran dan pengingatan terhadap kelemahan dan kepincangan yang berlaku dalam kalangan bangsa melayu dan juga kepimpinan UMNO, perbahasa dapat di kategorikan kepada tiga: (i) peribadi ke arah perubahan sikap positif,(ii)peribahasa berkaitan sikap negatif melayu, dan (iii) peribahasa sebagai motivasi diri.