Faktor ekstralinguistik sebagai pacuan asas membaca murid tahun 1 di sekolah kebangsaan; kearah melahirkan modal insan yang berkualiti. - Muhammad Saiful Haq Hussin (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2012)
Makalah ini meninjau faktor ekstralinguistik sebagai pacuan asas bacaan bahasa Melayu dalam kalangan murid yang wujud pada peringkat tahun 1.Data dikutip daripada penyelidikan dilakukan secara pemerhatian terkawal melibatkan murid-murid, ibu bapa dan guru-guru mereka.Kajian ini membuktikan bahawa pembelajaran asas membaca yang diberikan melalui penggunaan bahasa asas membaca yang terancang dan bersistematik akan memberikan hasil yang lebih cepat dalam menghasilkan modal insan yang berkualiti.