Dinamik langganan dalam masyarakat nelayan: artikulasi ragam pengeluaran perikanan berskala kecil di Kelurahan Cambayya, Kota Makassar, Sulawesi Selatan, Indonesia (The dynamics of patronage in a fishing community: Articulating the production mode of small scale fishing industry in the Cambayya district, Kota Makassar, South Sulawesi, Indonesia) - Sudarmono,; Junaenah Sulehan,; Noor Rahamah Hj Abu Bakar, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2012)
Hubungan patron-klien telah sekian lama wujud dan meresapi hubungan sosial pengeluaran di kalangan komuniti nelayan. Makalah ini cuba menjelaskan hubungan patron klien yang diartikulasi dalam ragam pengeluaran berskala kecil di kalangan komuniti nelayan pesisiran Kota Makassar. Kajian ini telah mendapati bahawa hubungan patron klien masih wujud dalam aktiviti sosio-ekonomi komuniti. Isu semasa juga menunjukkan bahawa dinamik ini telah mempengaruhi hubungan kuasa di dalam komuniti nelayan.