Perusahaan berasaskan flora oleh masyarakat Islam Andalus. - Eiashah Yusof ,; Roziah Sidik@Mat Sidek, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Wilayah Andalus terkenal dengan bidang pertanian.Meskipun Andalus merupakan wilayah yang kurang menerima hujan.namun keupayaannya membangunkan sistem pengairan telah berjaya melonjakkan kemajuan dan perkembangan dalam bidang ini.Kertas ini membincangkan mengenai salah satu daripada hasil pertanian ,iaitu flora,Perbincangan tertumpu kepada bagaimana flora dimanfaatkan oleh masyarakat Andalus.Walaubagaimana pun skop perbincangan dibataskan kepada flora yang terdapat dalam Kitab al-nabat yang ditulis oleh al-Dinawari. Ia bertujuan untuk mendedahkan kepelbagaian fungsi flora yang memberi manfaat kepada masyarakat di Andalus.Kajian ini menggunakan metode analisis kandunagn dengan meneliti inti pati Kitab al-Nabat untuk mengenal pasti bagaimana flora tersebut memberi manafaat kepada kehidupan seharian masyarakat Andalus. Hasil kajian mendapati bahawa flora yang wujud di Andalus dapat memberi manafaat dalam pelbagai aspek kehidupan masyarakat islam Andalus seperti perindustrian makanan,minyak pelincir, sumber tenaga elektrik, pakaian, haruman,perusahaan berasaskan kayu dan perubatan.Walaubagaimana pun kajian ini hanya memberi tumpuan kepada kegunaannya dalam industri makanan, pakaian dan haruman.