Keunggulan dinar emas sebagai mata wang: kajian berdasarkan sejarah tamadun Islam. - Salmy Edawati Yaacob (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Malaysia telah mencadangkan penggunaan semula dinar emas sebagai instrumen penting dalam sistem monetari sewaktu negara-negara Asean dilanda krisi mata wang yang teruk pada tahun 1997/1998.Cadangan penggunaan dinar emas atau pengembalian sistem monetari berasakan emas semakin rancak diperdebatkan apabila Presiden Bank Dunia, Robert Zoelick mencadangkan untuk mewujudkan sistem Bretton Woods 11 pada tahun 2010 baru-baru ini. Persoalannya sejauhmanakah dinar emas telah menjadi mata wang unggul dalam sejarah islam sehingga timbul cadangan untuk mengembalikan penggunaannya dalam sistem monetari dunia?.Dan apakah bukti-bukti sejarah islam yang mengaitkan keistimewaan dan kestabilan penggunaan dinar emas?Justeru Kajian ini bertujuan untuk menganalisis keistimewaan dan keunggulan mata wang dinar emas berdasarkan data sejarah ketamadunan islam bermula dari zaman Rasulullah SAW sehingga zaman kejatuhan kerajaan Turki Uthmaniyah.Kajian ini berbentuk kualitatif dengan mengambil strategi pendekatan kajian sejarah.Hasil kajian menunjukkan bahawa dinar emas dinobatkan sebagai mata wang pertama umat islam dan menjadi lambang kekuatan serta jati diri umat islam pada zaman kekhalifahan sehingga kejatuhan empayar Uthmaniah Turki pada tahun 1924.Zaman pengamalan dinar emas disebaut sebagai zaman keemasan mata wang kerana kedudukan nilainya yang stabil.