Etika kesarjanaan muslim menurut akhlak Islam - Aminudin Basir@Ahmad; Jamsari Alias (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Penghayatan etika yang mulia di kalangan sarjana melambangkan keberkatan dan kebenaran ilmu yang dimiliki. Realiti masa kini menunjukkan isu pelanggaran etika kesarjanaan masih terus berlaku. Dalam konteks akidah Islam, ilmu adalah amal yang akan dipersoalkan oleh Allah di hari akhirat. Melihat kepada kepentingan permasalahan yang berlaku, maka artikel ini dihasilkan. Bagi mendapatkan fakta dan penemuan berkaitan etika kesarjanaan Muslim menurut akhlak Islam, metode analisis dokumen digunakan. Hasil kajian mendapati para sarjana Islam terdahulu amat menitikberatkan soal etika ini. Hakikat ini terbukti menerusi karya-karya yang dihasilkan terutamanya di kalangan sarjana hadis. Hasil kajian ini juga memperincikan dengan jelas beberapa aspek etika yang perlu diamalkan oleh sarjana Islam dalam usaha memartabatkan ilmu pengetahuan.