The right of legitimate defense in contemporary International Law - Ali Omar Moftah Medon,; Ahmad Muhammad Husni, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kertas ini menjelaskan tentang hak untuk pembelaan yang sah menurut hukum antarabangsa yang biasa berlaku sebelum munculnya pelbagai peraturan antarabangsa. Kepentingan penyelidikan terletak pada hakikat bahawa ia adalah salah satu topik yang penting baik kepada peringkat antarabangsa mahupun peringkat kebangsaan. Banyak negara membenarkan bahawa pekerjaan mereka itu dan serangan ke atas negara-negara lain berasaskan daripada hak pembelaan yang sah. Perkara ini menjadi tanggungjawab kita untuk menjelaskan makna daripada hak untuk pembelaan yang sah dan sekatan kalau-kalau negara mentafsirkan hak untuk pembelaan yang sah berkhidmat untuk mencapai matlamatnya. Penyelidikan ini juga mengesahkan hak negaranegara yang lemah untuk mempertahankan diri dalam kes mereka diserang oleh negara-negara kuat. Perkara ini merupakan matlamat kedua daripada penyelidikan ini. Sebagai kesimpulan, penyelidikan berakhir dengan keputusan berikut: Majlis Keselamatan dikawal oleh beberapa negara dan akibatnya, ia tidak boleh berurusan dengan kecederaan sebagaimana mestinya. Negara-negara ini menggantikan Majlis Keselamatan dalam memenuhi tugas-tugas supaya fakta-fakta yang wujud sepadan dengan kepentingan mereka. Manakala mereka menyerang negara-negara lain, mereka mentafsirkannya sebagai mengamalkan hak mereka yang sah dalam mempertahankan diri, tetapi apabila negaranegara yang diserang menentang serangan ini, negara-negara yang menyerang mentafsirkannya sebagai tindakan pengganas.